Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Mμαθε για την καταθλιψη


ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
- Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης;
Όλοι κάποιες στιγμές στη καθημερινή μας ζωή βιώνουμε συναισθήματα λύπης και θλίψης, γεγονός που είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, για κλινική κατάθλιψη μιλάμε όταν το καταθλιπτικό συναίσθημα υπάρχει καθημερινά, σε όλη την διάρκεια της ημέρας, τουλάχιστον για 15 μέρες και σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα, όπως ανορεξία, πρώιμη αφύπνιση, αυτοκτονικός ιδεασμός, έλλειψη ενδιαφέροντος , αυτομομφή κ.λπ. Ταυτόχρονα με αυτά τα συμπτώματα, ένας άνθρωπος που έχει κατάθλιψη δεν διασκεδάζει ακόμα και αν συμβεί κάτι ευχάριστο στην ζωή του και παύει να ευχαριστιέται με κάτι που τον ευχαριστούσε στο παρελθόν.

- Γιατί τα τελευταία 2 χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη;
Σύμφωνα με στοιχεία , το ποσοστό των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη έχει αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία δυο χρόνια. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι δύο: αφενός διότι η κατάθλιψη διαγιγνώσκεται πλέον πιο εύκολα και αφετέρου λόγω των κοινωνικών συνθηκών (π.χ. οικονομική κρίση) και της ατμόσφαιρας που επικρατεί λόγω των συνθηκών αυτών. Μάλιστα, οι ειδικοί δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς εκτιμούν ότι η κατάθλιψη θα είναι η πρώτη σε συχνότητα νόσος μετά το 2025.
- Τι μπορεί να πυροδοτήσει την κατάθλιψη;
Οι λόγοι που μπορεί να πυροδοτήσουν την κατάθλιψη μπορεί να είναι είτε κοινωνικοί (π.χ. η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που αυτή προκαλεί) είτε σημαντικά γεγονότα ζωής (π.χ. θάνατος, διαζύγιο, απόλυση). Όμως παρόλο που όλοι οι άνθρωποι περνούν δύσκολες στιγμές, δεν παθαίνουν όλοι κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι “αντοχές” του καθενός απέναντι στη νόσο κατάθλιψη διαφέρουν καθώς εξαρτώνται από το γενετικό μας υπόστρωμα, από τα πρώιμα γεγονότα ζωής, από το αν υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες, ή κάποιο άτομο στο οικογενειακό περιβάλλον που πάσχει από κατάθλιψη.
- Τα φάρμακα αποτελούν τη μόνη λύση στην κατάθλιψη;
Εξαρτάται από τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Οι περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης μπορούν να αντιμετωπιστούν και με αλλαγές στον τρόπο ζωής, τη διατροφή, την τακτική σωματική άσκηση, την πρόσληψη σκευασμάτων βαλσαμόχορτου, τη χοροθεραπεία, ακόμα και το διαλογισμό. Όλα τα παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά στη δράση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, τα οποία είναι απαραίτητα για τις σοβαρότερες μορφές κατάθλιψης. Επίσης, πολύ σημαντική είναι και η συμβολή της ψυχοθεραπείας.

- Η κατάθλιψη συνδέεται με την αυτοκτονία;
Η αυτοκτονία συνδέεται και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό με την κατάθλιψη, καθώς περίπου το 10-15% των ασθενών που δεν αντιμετωπίζουν τη νόσο, θα αυτοκτονήσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα “προειδοποιητικά” σημάδια που υπάρχουν στη συμπεριφορά ενός ανθρώπου με κατάθλιψη που σκέφτεται να αυτοκτονήσει (π.χ. προσπαθεί να βρει τρόπους για να το κάνει συγκεντρώνοντας χάπια, αγοράζοντας όπλο κ.τλ.)
http://www.megatv.com/ygeia/default.asp?catid=21829&subid=2&pubid=28127711

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου