Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Τραύμα


Τραύμα  είναι η βλάβη πού προκαλείται στο σώμα από μία εξωτερική αιτία, η οποία ως επί το πλείστον, λύει τη συνέχεια του δέρματος (σκίζει το δέρμα) και μπορεί σε άλλοτε άλλο βαθμό να προσβάλλει ιστούς ή και όργανα του σώματος.

Στα τραύματα οι πρώτες βοήθειες έχουν τον άμεσο σκοπό:
- Να σταματήσει η αιμορραγία και
- Να προφυλαχτεί το τραύμα από τις  μολύνσεις.

  1. Έλεγχος Αιμορραγίας (σταμάτημα ή ελάττωση της αιμορραγίας):

Σημαντική πληροφορία  για την πρόγνωση ενός τραύματος (σχετικά με την πορεία του, με το πώς μπορεί να εξελιχτεί), έχει ο άμεσος έλεγχος της αιμορραγίας, ιδίως στην περίπτωση ενός βαθέως (μεγάλου σε βάθος) τραύματος ή τραύματος που έχει αποτέλεσμα τον τραυματισμό μεγάλου αγγείου.

Η ανάλυση του έλεγχου της αιμορραγίας δεν θα αναλυθεί εδώ, διότι η πλήρης και σωστή αντιμετώπιση γίνεται από Εξειδικευμένο Ιατρό.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί ότι αν η αιμορραγία προέρχεται από «μεγάλο» αγγείοπρέπει να υπάρχει η ελάχιστη γνώση στο ότι:

1.      Η γενική φιλοσοφία του σταματήματος της αιμορραγίας συνίσταται στην «σωστή» άσκηση πιέσεως στο αγγείο ή την περιοχή που αιμορραγεί.
2.      Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για το σταμάτημα της αιμορραγίας μέσα που μπορούν να επιφέρουν μόνιμες και σοβαρότερες βλάβες(π.χ. περίδεση με καλώδια, σύρματα κ.α.)
3.       Δεν αφαιρείται ποτέ ξένο σώμα από κανέναν, που έχει ενσφηνωθεί σε τραύμα, παρά μόνο στο Νοσοκομείο.


2. Έλεγχος της μόλυνση/προφύλαξη:
Η μόλυνση σε ένα τραύμα προκαλείται  από μικρόβια που μπαίνουν σ' αυτό  από τη γύρω περιοχή, με το ξένο σώμα που προκάλεσε το τραύμα, ή με τη σκόνη ή και με οτιδήποτε έρθει σε επαφή με την επιφάνεια του τραύματος.
Γι' αυτό το λόγο κάθε τι που θα τυχόν χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του τραύματος, πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό, να μην περιέχει δηλαδή μικρόβια.

πηγη http://www.iatropedia.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου